Du är här:
Brottsförebyggande arbete
Vi arbetar för att öka tryggheten och förebygga brott i vår kommun. Det är många organisationer och aktörer i samhället som deltar i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Vi arbetar i olika grupper med olika inriktningar. På denna sida beskivs arbetet.
Aktuell lägesbild
Både kommunen och polisen rapporterar om en relativt lugn sommar och start på hösten.
Händelser som har rapporterats in är att det vid några tillfällen har eldats på toaletter och en soptunna samt ett försök till inbrott.
Under Texasahelgen förekom anmälningar om en stulen mobil, skadegörelse på bil samt narkotikabruk.
Syftet med den brottsförebyggande metoden Grannsamverkan är att öka tryggheten och förebygga brott. Bostadsområden blir mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Enligt senaste utvärderingen av metoden, från Malmö högskola, kan boende minska inbrotten med så mycket som 36 % i ett bostadsområde med grannsamverkan.
Arbetet sker i samverkan med kommunpolisen. Representanter för grannsamverkansgrupperna träffas minst en gång per år för att förbättra och utveckla samarbetet. Träffarna sker tillsammans med grannsamverkansgrupper i Tranemo kommun.
Vill ni starta upp en Grannsamverkansgrupp i ert område? Kontakta oss så hjälper vi er vidare!
Medborgarlöftet är ett åtagande som lokalpolisområde Borås och Svenljunga kommun tagit fram utifrån en lokal lägesbild. Det beskriver vad kommunen och polisen lovar att utföra i konkreta åtgärder under ett tidsintervall. Löftet är en komplettering till samverkansöverenskommelsen mellan kommunen och polisen som representanterna för organisationerna skrev på under samma tillfälle.
Lägesbilden i Svenljunga kommun visar på att det förebyggande arbetet med ungdomar är en prioriterad fråga bland invånarna.
Polisen och Svenljunga kommun kommer därför att under 2023 initiera ett brottsförebyggande arbete enligt arbetsmodellen SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid). Vilket är en samverkansmodell för att jobba mer förebyggande med barn och unga i riskzon.
Årets medborgarlöfte kan ni läsa i helhet här: Medborgarlöfte 2023 Pdf, 213 kB.
Trygghet och säkerhet är ett paraplybegrepp för vårt samlade arbete med skydd mot oönskade händelser, det vill säga mot kriser, olyckor och brott som drabbar människor, egendom, miljö eller samhällsfunktion.
Arbetet sträcker sig längst hela skalan från frekventa händelser som påverkar ett fåtal människor till ovanliga händelser som drabbar hela eller delar av samhället.
Vi har ett brett ansvar för invånarnas trygghet och säkerhet. Ett tryggt och säkert Svenljunga nås genom ett samordnat och effektivt förebyggande arbete mot brott, olyckor och kriser. Arbetet syftar till att värna människors liv och hälsa och grundläggande värden som demokrati och mänskliga rättigheter samt att upprätthålla samhällsviktig verksamhet och förhindra skador på egendom och miljö.
Vi utgår från målområde 3 ur kommunfullmäktige målen: Vi vill ha ett attraktivt, tryggt och hållbart Svenljunga för alla. Som bygger på vår vision – här finns det godaste livet, vilket innebär att vi vill vara den tryggaste, hälsosammaste och vänligaste kommunen.
Syftet är att samla kommunens trygghets- och säkerhetsarbetet, för att Svenljunga kommun ska vara en trygg och säker plats att arbeta, besöka och bo i.
Mål för arbetet med trygg och säker kommun
- Att värna demokratin och möjlighet till inflytande
- Att värna Svenljunga som trygg kommun
- Att skapa förutsättningar att prioritera
Kugghjulet som arbetsmodell visar på de olika delar som hör till trygg- och säkerhetsarbetet. Trygg och säker är navet, som mynnar ut i delarna trygghetsundersökning, lägesbilder, samhällskris samt träffpunkt som är en egen arbetsmetod. Navet i arbetet bedrivs av en arbetsgrupp på kansliet som jobbar gentemot trygg och säker kommun.
Här beskriver vi varje enskilt kugghjul och vad just den representerar:
Lägesbilder
Detta kugghjul är en viktig del i det trygg- och säkerhetsarbetet som fokuserar på det brottförebyggande arbetet, då vi får systematik och kontinuitet samtidigt som vi effektiviserar och fokuserar på rätt saker.
Vi använder oss av EST-metoden - "Effektiv samordning för trygghet" för att kunna upprätta en samlad lägesbild mellan polisen, kommunen och kommunala bostadsbolag.
Det sker genom insamling av lägesbilder, med hjälp av de kommunala verksamheterna, näringslivet och andra viktiga aktörer från samhället. Inrapporteringen sker genom att besvara en enkät digitalt vilket gör att även du som privatperson kan göra inrapporteringar via EST-inrapportering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Detta blir sedan en del till den gemensamma lägesbilden, som sammanställs i en åtgärdsanalys en gång i månaden. Här samverkar arbetsgruppen med polisen.
Beroende på vilka aktiviteter eller åtgärder som framkommer genom analysen, lämnar arbetsgruppen vidare informationen eller förslag till insatser till berörd förvaltning. Besluten tas via Kommunledningsgruppen eller Kommunstyrelsen.
En sammanställning av den gemensamma lägesbilden går att läsa högst upp på sidan och uppdateras efter varje EST-möte.
Trygghetsundersökning
Detta kugghjul beskriver hur vi tillsammans med polisen kommer arbeta med att kartlägga kommuninvånarnas upplevda trygghet i hela kommunen. Enkäten består av ett antal frågor som berör brott och den egna upplevda tryggheten.
Analysen av resultatet görs gemensamt med personal från kommun och polis. Detta resultat kan komma att ligga till grund för en trygghetsvandring i centralorten.
Träffpunkt
Detta kugghjul beskriver vår landsbygdsdialog. Dialogmodellen Träffpunkt är en enskild arbetsmetod, se riktlinje för dialogmodellen träffpunkt.
Dialogmötena sker i fem olika geografiska områden och omfattar hela kommunen, förutom centralorten. Dialogen genomförs i fyra olika steg.
Första steget är insamling av underlag från invånare och lokala företag. Steg två är dialogmöte med tjänstepersoner och steg tre är dialogmöte med politiken. Det sista avslutande steget har fokus på uppföljning med interna och externa träffar.
Kommunutvecklaren håller i att samordna och leda dialogsträffarna. Under steg ett ligger enkäten till grund för att fånga trygghetsfrågan i de olika geografiska områdena. Det är en till två trygghetsfrågor som kommer beröras i enkäten. Trygghetsvandring kommer erbjudas i samband med dialogträffen i det område eller ort som visat behov.
Trygghetsvandring
Detta kugghjul beskriver en metod för att skapa en bättre närmiljö med trygghet, tillgänglighet och trivsel i fokus. Metoden bygger på att det är de som bor och är verksamma i ett område som har den största kunskapen om sin närmiljö.
Utifrån resultatet av trygghetsundersökning och den gemensamma lägesbilden så kan en trygghetsvandring ske i centralorten 1 gång per år. De övriga orterna i kommunen kan komma att få trygghetsvandringar beroende på resultatet av enkäten från dialogmodellen träffpunkt.
Berörda tjänstemän från kommunen tillsammans med polisen, kommer att medverka under trygghetsvandringarna.
Samhällskris
Kugghjulet samhällskris är ett parallellt arbete som pågår utifrån handlingsprogrammet krishantering.
Kugghjulet beskriver hur vi kan arbeta för att få till en robusthet i vårt samhälle genom samverkan och samordning i vårt geografiska område. Detta genom att anordna träffar med representanter från kommunens orter och näringsliv. Vi vill beskriva kommunens ansvar samt hur krisberedskapen kan byggas upp inför en extraordinär händelse eller höjd beredskap som kan drabba hela vårt samhälle.
Uppdaterad: