Sanering av förorenad mark
Ett av Sveriges nationella miljökvalitetsmål är Giftfri miljö. Svenljunga kommun arbetar med projekt och åtgärder för att sanera förorenade områden i kommunen. På den här sidan hittar du information om våra pågående saneringsprojekt.
Vårt arbete med förorenande områden
Ett förorenat område kan vara mark, vatten, sediment eller byggnader och anläggningar. På ett sådant område är mängden föroreningar större än det som naturligt förekommer i omgivningen. Ett område bedöms som förorenat när det finns en risk att människors hälsa eller miljön påverkas negativt.
Enligt miljökvalitetsmålet Giftfri miljö ska förorenade områden åtgärdas. Det nationella målet är att alla förorenade områden är åtgärdade i så stor utsträckning att de inte utgör något hot mot människors hälsa eller miljön 2050. Det vill säga de mest prioriterade områdena behöver åtgärdas. För att kunna göra denna prioritering behöver både nedlagda och pågående verksamheter identifieras och inventeras.
Identifiering av möjliga förorenade områden
Identifieringen görs genom att man utgår ifrån en branschklassning där man tittar de risker branschen generellt kan medföra och området får en branschklassning. Ett identifierat potentiellt förorenat område, behöver inte vara förorenat i praktiken eller komma att kräva efterbehandlingsåtgärder då en första bedömning enbart är baserat på typ av bransch.
Inventering och riskklassning
Därefter inträder inventeringsfasen. Inventeringen börjar med områdena i de branschklasserna som generellt innebär högst risk. Inventeringen görs enligt en metodik (MIFO, Metodik för Inventering av Förorenade Områden) och är uppdelat i 2 faser. Fas 1 omfattar en orienterande studie och resulterar i en riskklassning. Det innebär ett besök på platsen och granskning av tillgängliga uppgifter om vilken verksamhet som bedrivits, vilka ämnen som hanterats med mera. Fas 2 omfattar en undersökning i form av provtagning och leder oftast till en ny riskklassning.
Riskklassningen används som ett prioriteringsunderlag vid arbetet med förorenade områden för att bedöma vilka områden som i första hand bör undersökas och eventuellt åtgärdas. Att identifiera, undersöka och åtgärda områden som förorenats av befintliga eller tidigare verksamheter är ett viktigt led i arbetet att minska riskerna för att människor och miljö utsätts för farliga ämnen.
Ansvar för sanering
Det är alltid den som förorenat ett område som ska ansvara för att det saneras. Men ibland kan ingen ansvarig ställas till svars, exempelvis när föroreningar uppstått innan den svenska miljöskyddslagstiftningen började gälla. Då kan kommunen gå in som huvudman och söka statsbidrag för att göra olika undersökningar och åtgärder.
Pågående projekt
Uppdaterad: