Skötsel och tillsyn av små avlopp
Om du sköter om din avloppsanläggning på rätt sätt håller den längre och reningen blir bättre. Här nedanför kan du läsa om hur du sköter om olika typer av anläggningar.
Sköt om din avloppsanläggning
Även om många avloppsanläggningar verkar sköta sig själva behöver de underhåll och regelbunden kontroll. Du har flera skäl till att titta till och följa upp din anläggning.
- Anläggningen håller längre om den sköts rätt.
- Anläggningen renar och skyddar bättre om den får rätt underhåll och kontrolleras.
- Du kan bara upptäcka fel om du undersöker anläggningen.
- Enligt miljölagstiftningen ansvarar du för att reningen fungerar som den ska. Slamtömning, service och uppföljning är stöd och förutsättningar för det.
Häll inte ut miljöskadliga ämnen i avloppet. Eftersom avloppsreningen fungerar genom olika biologiska processer är det viktigt att inte störa dessa. Exempel på skadliga ämnen är färgrester, rengöringsmedel som innehåller klor eller är oljebaserade, så kallad lacknaftatyp, eller liknande. Dessa kan du istället lämna till Moga Returen.
Här nedan kan du läsa lite om olika typer av anläggningar och vad du kan göra för att förlänga din anläggnings livslängd. Du får även instruktioner i informationsblad 10. Drift- och underhållsinstruktion Pdf, 166 kB, öppnas i nytt fönster..
Slamtömning
Enskilda avloppsanläggningar ska tömmas minst en gång per år. I vissa fall kan du söka undantag, dispens, från årlig slamtömning. Det innebär att din enskilda avloppsanläggning töms en gång vartannat år istället. Läs om slamtömning och hur du söker dispens.
Hur vet jag om mitt avlopp är dåligt?
På avloppsguiden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du använda dig av en checklista för att avgöra din avloppsanläggnings status.
Tillsyn
Miljöenheten är ute på tillsyn av små avloppsanläggningar. Några behöver förbättras. För dessa ställs sedan krav på att fastighetsägarna ska åtgärda anordningarna. Om du misstänker att din anläggning är bristfällig och behöver åtgärdas kan du gärna kontakta oss och lämna in en ansökan om att få göra ett nytt avlopp innan vi kommer ut på tillsyn, det spar både tid och pengar!
Miljöenhetens tillsyn av små avloppsanläggningar
Enligt Miljöbalken har kommunerna ansvar för att säkerställa att avloppsanläggningar uppfyller kraven för att skydda miljön och människors hälsa. Tillsyn av enskilda avlopp regleras genom Miljöbalken, Havs- och vattenmyndighetens (HaV) föreskrifter gällande enskilda avlopp samt Naturvårdsverkets allmänna råd om små avloppsanläggningar. Kommunernas tillsynsarbete syftar till att säkerställa att enskilda avloppsanläggningar fungerar enligt reglerna och bidrar till att uppnå de svenska miljömålen, särskilt avseende vattenkvalitet och minimering av övergödning. Miljöenheten i Svenljunga kommun utför regelbundet tillsyn av små avloppsanläggningar- detta för att säkerställa att dagens miljö- och hälsokrav uppfylls.
Miljökvalitetsmål
Flera av riksdagens miljökvalitetsmål har en direkt eller indirekt koppling till de små avloppens miljöpåverkan. Dessa miljömål är följande:
- Grundvatten av god kvalitet
- Levande sjöar och vattendrag
- Ingen övergödning
- God bebyggd miljö
Urval av avloppsanläggningar
Alla fastigheter som inte har kommunalt påkopplat avlopp, följs upp i tillsynsplaneringen. Tillsynen utförs områdesvis och inför tillsyn i ett nytt område görs ett informationsutskick till fastighetsägarna, samt hålls en informationsträff där berörda fastighetsägare bjuds in. Inför tillsynsbesöket skickar vi ut ett bokningsbrev med tid och datum till dig som är fastighetsägare. Om du vill vara med under tillsynen och tiden inte passar kan dig höra av dig till oss så att vi kan boka in en ny tid.
Tillsyn på plats
Vi genomför inspektionen på plats där vi kontrollerar anläggningens funktion och skick, detta inkluderar hela anläggningen så som slamavskiljare, fördelningsbrunn, pumpbrunn, infiltrationssystem och utsläppspunkter. Det kan också röra sig om minireningsverk eller en sluten tank.
Inspektionsrapport
Efter inspektionen sammanställs en inspektionsrapport där det framkommer vad vi sett under tillsynsbesöket och även vilken information vi har om avloppsanläggningen, exempelvis om det finns ett tillstånd för anläggningen. Inspektionsrapporten är också en kommunicering av hur vi bedömt avloppsanläggningen utifrån gällande lagkrav. Inspektionsrapporten är inte ett beslut. Efter att du fått inspektionsmeddelandet får du några veckor på dig att inkomma med eventuella synpunkter eller om du har någon annan information du vill framföra.
Beslut om föreläggande eller förbud
Om brister upptäcks ställs krav på dig som fastighetsägare att åtgärda dessa inom en viss tid. Detta görs genom ett beslut. Antingen ett föreläggande om åtgärd eller ett utsläppsförbud
Uppföljning
Uppföljande inspektioner kan göras anmält eller oanmält efter att tidsfristen på ditt föreläggande löpt ut och syftar till att säkerställa att åtgärderna har genomförts korrekt. Om du har fått ett utsläppsförbud på din anläggning och det inte följs, kan vi komma att besluta om ett utsläppsförbud. med vite.
Avgifter
För tillsynen debiteras en avgift enligt en bestämd taxa som är beslutad av kommunfullmäktige. Detta inkluderar tillsynsbesök, restid, utredning och administrering. Ytterligare avgifter tillkommer om du inte genomför de krav som ställs och vi behöver besluta om utsläppsförbud med vite eller föreläggande med vite.
Viktig information till dig som fastighetsägare
Om du misstänker att din anläggning behöver åtgärdas kan du kontakta oss innan du ska ha tillsyn. Vi gör inte tillsyn om du inkommer med en ansökan inom tiden som anges i informationsutskicket som du får när det är dags för tillsyn i ditt område. Läs mer om hur du går tillväga på Svenljunga kommuns hemsida och e-tjänster eller kontakta oss på miljöenheten.
Uppdaterad: