Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Missbruk och beroende

Ett missbruk kan bli ett beroende som kommer att påverka ditt liv och personer i din omgivning på ett negativt sätt. Är du orolig för ditt eget beroende eller någon annan persons beroende i din närhet?

rött brustet hjärta

Vad kan jag få för hjälp?

Du kan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.ansöka om hjälp hos en socialsekreterare som gör en utredning av ditt behov. Hjälp och stöd till ungdomar och vuxna sker i första hand på hemmaplan genom uppdrag som efter beslut förmedlas till Sociala stödteamet. Om öppenvårdsinsatser inte är tillräckliga kan det bli aktuellt med vård på behandlingshem under en period.

Anmälan om oro

Om du känner oro för någon persons beroende eller missbruk, kan du anmäla det till kommunens socialtjänst genom att ringa eller maila till kontaktcenter, telefon 0325-180 00.

De hjälper dig att komma i kontakt med en socialsekreterare.

Efter kontorstid kan man kontakta Sociala jouren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på telefon 112

Hur vet jag om jag eller min anhörig har ett beroende?

På denna sida hittar du länkar till information om riskbruk, missbruk och beroende. Du kan även testa om du själv är i riskzonen för riskbruk eller att hamna i missbruk och beroende.

Vad är medberoende? Vad finns för hjälp?

Alkohol-, drogmissbruk och beroenden får destruktiva konsekvenser för anhöriga och  närstående till den som missbrukar. Känner du att din tid och ork används till att lösa missbrukarens problem och att du glömmer bort dig själv? Då är du sannolikt medberoende.

Med hjälp av Sociala stödteamet kan du som anhörig få stöd antingen i grupp eller som enskilt samtalsstöd. Du kan själv kontakta oss utan att först ta kontakt med en handläggare. Vi för inte journal.

.

Uppdaterad: