Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Färdtjänst

Färdtjänst är till för dig som har väsentliga svårigheter med att resa med allmänna kommunikationer. Har du en funktionsnedsättning som inte bara är tillfällig och är folkbokförd i vår kommun kan du ansöka om färdtjänst.

Beskriver min bild

Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken, men beviljas efter individuell prövning. Du kan beviljas färdtjänst om du har en funktionsnedsättning som varar mer än tre månader och gör att du har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationer. Avsaknad av körkort, hög ålder eller att det inte finns bussförbindelse är inte något skäl till att få tillstånd till färdtjänst.

Så här ansöker du

 1. Fyll i blanketten för ansökan om färdtjänst och det är viktigt att du skickar med ditt läkarintyg.
 2. Skicka din ansökningsblankett till:
  Kontaktcenter
  Boråsvägen 13
  512 80, Svenljunga
 3. Färdtjänsthandläggarna utreder din ansökan.
 4. Färdtjänsthandläggarna fattar ett beslut. Antingen bifall, vilket innebär att du får färdtjänst, eller avslag, alltså att du inte får färdtjänst. Om du får ett avslag på din ansökan om färdtjänst kan du alltid överklaga.

Vart får jag resa?

Du som är beviljad färdtjänst i Svenljunga kommun får resa obegränsat antal resor till och inom nedanstående kommuner samt till Landvetters flygplats.

 • Svenljunga
 • Tranemo
 • Borås
 • Ulricehamn
 • Mark
 • Falkenberg
 • Gislaved

Om du har frågor om resor i annan kommun än inom färdtjänstområdet, ska du vända dig till din färdtjänsthandläggare.

Resor med färdtjänst

Samåkning

Din färdtjänstresa samordnas med andra resenärer och fordonet gör inga stopp under vägen och väntar inte medan ärenden uträttas.

Medresenär

Du får ta med en medresenär på resan. Medresenären måste påbörja och avsluta resa på samma adress som den färdtjänstberättigade. Medresenären betalar samma avgift som du.

Ledsagare

Med ledsagare menas en person som måste följa med dig som är färdtjänstberättigade för att du ska kunna genomföra en färdtjänstresa. Behovet av ledsagare ska vara knutet till själva resan och inte till vistelsen vid resmålet. Ledsagare får inte själv vara färdtjänstberättigad, och betalar ingen avgift. Du ska göra en särskild ansökan om ledsagare hos oss. Undantaget du är över 80 år, eftersom ledsagare då redan ingår i ditt beslut. Vi har ingen skyldighet att skaffa ledsagare åt dig.

Avgift

Du som färdtjänstresenär betalar vid varje resa en avgift direkt till föraren. Egenavgiften motsvarar: Västtrafiks Baspris + 50%. Nattaxa tillämpas.

Så här beställer du

Ring beställningscentralen på detta nummer:
Telefon: 020- 91 90 90

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: 19 oktober 2020