Ventilation
Vi tillbringar en stor del av vår tid inomhus. Det kan vara i bostaden, skolan, förskolan eller på jobbet. Dålig ventilation kan bidra till hälsoproblem och kan leda till fukt- och mögelskador. Ventilationssystemets uppgift är att byta ut förorenad och fuktig inomhusluft mot frisk luft utifrån.
Luftkvalitet
Med tätare bostäder, snabbare byggprocesser och materialval har vi också byggt in luftproblem i många bostäder och lokaler. Det har bland annat gett ökade problem med astma och allergier.
Luften i en bostad måste bytas ut med jämna mellanrum, detta gäller för hela bostaden. Luften ska gå från "rena rum" som sovrum och vardagsrum till "smutsiga rum" som badrum och kök, där den gamla luften sugs ut genom ventiler.
Dålig ventilation
Om luften känns instängd och unken, om kondens bildas på insidan av fönsterrutorna eller om det kommer in matos eller röklukt via frånluftsventilen i kök eller badrum, kan det vara tecken på att ventilationen har brister.
Kännetecken på dålig ventilation
- Inomhusluften känns lite "råkall" då fukten som bildas inte ventileras bort.
- Det luktar instängt eller luften uppfattas som torr.
- Lukt, exempelvis tobaksrök, från grannar eller trapphus som tränger in i bostaden.
- Handdukarna i badrummet torkar mycket långsamt.
- Om det är omfattande kondensbildning på fönsters insida vid en utomhustemperatur på cirka -5°C .
Du kan själv kontrollera att luften sugs ut som den ska genom ventilen i köket och badrummet med hjälp av en bit papper. Sugs pappret fast fungerar ventilationen.
Installation av köks- eller badrumsfläkt i flerfamiljshus får inte göras utan fastighetsägarens medgivande då installationen kan påverka hela husets gemensamma ventilation. Det är bara kolfilterfläktar som inte påverkar det gemensamma ventilationssystemet i huset.
Vad kan jag göra för att förebygga?
- Håll friskluftsventilerna öppna. Då får du ett bättre luftombyte.
- Ta ner ventilerna i badrum, toalett och kök och rengör dem regelbundet med vatten och diskmedel. Ventilerna blir annars lätt igensatta av smuts. Det samma gäller filtret i köksfläkten.
- Vädra hellre korsdrag en kort stund än att ha ett fönster på glänt en hel dag. Du får en effektivare vädring och sparar samtidigt energi.
Fastighetsägarens ansvar
Det är fastighetsägarens ansvar att se till att luftkvaliteten är god och att ventilationen fungerar som den ska. Upplever du besvär på grund av bristfällig ventilation i din bostad ska du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om du inte får hjälp kan du kontakta oss på miljöenheten.
Om du äger ditt eget boende kan du vända dig till ett konsultföretag specialiserat på inomhusmiljö om du behöver råd.
OVK - Obligatorisk ventliationskontroll
Ventilationen kontrolleras bland annat genom OVK, obligatorisk ventilationskontroll. Boverket har regler för OVK och de intervall som gäller för sådan kontroll. Denna görs för att undersöka om det finns förutsättningar för att luften inomhus ska vara bra. Kontrollen görs i alla byggnader där personer vistas ofta eller länge.
På sidan Ventilationskontroll, OVK kan du läsa mer om reglerna för ventilationskontroll.
Uppdaterad: