Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Bygga nytt, ändra eller riva

Funderar du på att bygga nytt, ändra eller riva ett hus i Svenljunga kommun? En bygglovsprocess innehåller flera olika moment. Processen ser något olika ut beroende på vad ärendet handlar om. I bygglovsguiden hittar du bland annat information om vad som gäller för olika typer av byggprojekt.

Beskriver min bild

När behöver jag bygglov?

Ska du bygga nytt, bygga till eller göra förändringar av en byggnad behöver du ofta ett bygglov. Bygglov krävs dessutom för att anordna, uppföra eller väsentligt ändra vissa anläggningar. Ekonomibyggnader som används för jord- och skogsbruksnäringen är bygglovsbefriade utanför detaljplanerade områden.

Kan jag nekas bygglov?

Ibland kan en ansökan om bygglov inte beviljas. Anledningen till det kan vara platsens förutsättningar såsom höga natur- eller kulturvärden. Du kan också nekas bygglov inom detaljplanerat område om ingen byggrätt finns kvar på fastigheten eller om åtgärden strider mot andra planbestämmelser såsom höjd eller placering.

I de fall det är uppenbart att ett bygglov inte kan beviljas kommer du ges möjligheten att dra tillbaka din ansökan. Men om du ändå vill få din ansökan prövad så har du rätt till det. Fördelen är då att du får möjlighet att överklaga beslutet om du nekas bygglov.

I många fall kan dock små ändringar i bygglovsansökan göra att bygglov kan beviljas, även om det inte blir precis som du tänk från början.

Innan du börjar planera din byggnation ska du tänka på följande:

  • Hur ser bebyggelsen ut i området?
  • Hur ser tomten ut? Byggnaden ska anpassas till den befintliga marken och inte tvärt om. Placera huset så att tomten inte styckas upp i svårutnyttjade delar eller försvårar framtida tillbyggnad. Var ska garage och bilparkering vara?
  • Kan den tänkta byggnationen skugga, ta bort utsikt eller på annat sätt påverka grannarna?
  • Är byggnaden rätt orienterad med tanke på till exempel sol och störningar från trafik?
  • Är det en tillbyggnad ska den utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas.
  • Vilka tekniska krav kommer att ställas på byggnaden vad gäller exempelvis brandskydd, tillgänglighet och energi?
  • Finns det tillräckligt bra vägar fram till fastigheten?

Om du är osäker på om placeringen av byggnaden är lämplig kan du söka förhandsbesked. Om du till exempel ska bygga om en lokal kan det vara bra att på förhand veta vilka krav kommunen kan komma att ställa på tillgänglighet. Då kan du ansöka om ett villkorsbesked.

Mer information om byggprocessen hittar du på sidan Bygglovsprocessen.

Detaljplanen kan avgöra

Om du ska bygga inom detaljplanerat område behöver du förhålla dig till bestämmelserna som gäller för din tomt. En detaljplan är en karta med bestämmelser och tillhörande beskrivning. Den styr hur ett område får användas och bebyggas. I tätorter är nästan all mark detaljplanerad. Utanför tätbebyggt område är detaljplaner ovanliga.

På sidan Gällande detaljplaner finns information om alla gällande detaljplaner i Svenljunga kommun. Du kan söka fram din tomt i kartan och få information om eventuell detaljplan.

Utanför detaljplan eller samlad bebyggelse

Utanför detaljplanerat område finns det inte bestämmelser på samma sätt om hur du får bygga, utan där behöver du i stället förhålla dig till hur landskapet och bebyggelsen runt din tomt ser ut. Om du ska bygga nytt inom en kulturmiljö kan du behöva anpassa utformningen och färgsättningen efter hur omgivningen ser ut.

På sidan Bygga utanför detaljplan har vi samlat information om vad du ska tänka på när du vill bygga utanför detaljplanerat område.

Kulturhistoriskt värdefull byggnad

Om du vill förändra ett kulturhistoriskt värdefullt hus eller kanske bygga i en kulturmiljö, ställs det höga krav på hur byggnaden ska se ut samt vilka material och vilken färg du använder.

På sidan Kulturhistoriska byggnader, kulturmiljöer finns information om vad du bör tänka på.

.

Linda Elmgren, Bygglovhandläggare, 0325-184 55
Annika Utterström, Bygglovhandläggare, 0325-184 45

Uppdaterad: