Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Rivning

Om du vill riva en byggnad eller del av en byggnad som ligger inom ett område med detaljplan behöver du ett rivningslov. Bor du utanför detaljplanelagt område kan du behöva göra en rivningsanmälan.

Behöver jag rivningslov eller anmälan?

Rivning inom detaljplan

Inom detaljplanerat område krävs rivningslov om du vill riva en byggnad eller delar av en byggnad eller om du vill flytta en byggnad från en plats till en annan. Observera att det sedan oftast krävs bygglov för nybyggnad på den nya platsen.

Rivningslov krävs normalt inte för att riva byggnader eller delar av byggnader som har uppförts utan bygglov exempelvis en friggebod.

Rivning utanför detaljplan

Utanför detaljplan och områdesbestämmelser behöver du alltid rivningslov för rivning av till exempel enbostadshus, fritidshus, flerbostadshus, skolor, industribyggnader och andra huvudbyggnader.

Vid rivning av komplementbyggnad behöver du varken lov eller anmälan. Exempel på komplementbyggnader är förråd, carport, garage eller likvärdig byggnad. Vill du riva en byggnad som inte är en komplementbyggnad behöver du lämna in en rivningsanmälan.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om rivning. Rivningslov - PBL kunskapsbanken - Boverket Länk till annan webbplats.

Hantering av rivningsavfall

Enligt avfallsförordningen ska avfall som producerats vid bygg eller rivning sorteras i minst sex fraktioner. Sorteringen ska ske där avfallet uppstått. Syftet är att öka återanvändning och materialanvändning. Läs mer om vilka krav som finns på sidan Rivningsavfall, byggavfall.

Rivningsförbud eller bevarandevärde?

Enligt plan- och bygglagen ska rivningslov beviljas för byggnader som inte omfattas av rivningsförbud eller som bör bevaras på grund av byggnadens eller bebyggelsens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde.

Förorenad byggnad eller mark?

Om du ska vidta åtgärder där material i byggnader tas bort eller om en byggnad ska rivas är det viktigt att ta reda på om byggnaden kan innehålla föroreningar. Det kan också vara så att en byggnad som inte är förorenad behöver rivas därför att förorenad mark som finns under byggnaden behöver saneras. I båda dessa lägen krävs en rivningsplan.

När en sanering ska göras innan rivning krävs en saneringsanmälan som lämnas till miljöenheten.

Ansökan eller anmälan

Om du ska riva en byggnad, eller del av byggnad, kan du behöva lämna in en ansökan eller en anmälan till byggenheten.

Om du ska riva en byggnad eller del av byggnad i samband med att du söker bygglov, behöver du oftast inte söka ett separat rivningslov, utan rivningen kan ingå i bygglovsansökan.

Om du ska riva en del av en byggnad behöver du även redovisa hur fasaden kommer att se ut efter att du har rivit.

Dessa handlingar behöver du lämna in tillsammans med din ansökan eller anmälan:

  • Situationsplan
  • Planritning
  • Fasadritning
  • Sektionsritning
  • Förslag på kontrollplan

På sidan Ritningar och handlingar för byggprojekt finns bland annat information om vilka krav vi ställer på ritningar.

När ditt ärende har inkommit till kommunen görs en separat bedömning avseende vilka handlingar som krävs för det specifika ärendet och om fler handlingar ska lämnas in. Du kan därför behöva komplettera med flera handlingar i ditt ärende.

Avgifter och handläggningstid

Kostnadsexempel

Nedan kan du se exempel på vad en slutgiltig avgift kan hamna omkring enligt taxan för 2024. Avgiften kan ibland vara högre eller lägre än exemplet beroende på om åtgärden är planenlig eller inte samt om det krävs tekniskt samråd eller inte. Om inget annat framgår visar kostnadsexemplen planenlig åtgärd utan tekniskt samråd.

  • Anmälan rivning kostar 2 363 kronor.
  • Rivningslov kostar 3 938 kronor.

Handläggningstid

Varje ärende är unikt och vi kan avgöra hur lång handläggningstiden blir först när vi börjar granska ditt ärende. Hur lång tid det tar innan du får ett beslut beror bland annat på åtgärdens omfattning och tiden på året. Vår och sommar är högsäsong så tänk på att lämna in din ansökan i god tid. Från det att du har lämnat in alla handlingar och anmälan eller bygglovet är komplett har vi 10 veckor på oss att fatta beslut för bygglov och fyra veckor på oss för bygganmälan.

.

Linda Elmgren, Bygglovhandläggare, 0325-184 55
Annika Utterström, Bygglovhandläggare, 0325-184 45

Uppdaterad: