Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Märkning och spårbarhet

Reglerna om märkning ska i första hand ge dig som konsument nödvändig information för att kunna göra ett medvetet val vid köpet.

Märkning av färdigförpackade livsmedel

De flesta av de livsmedel vi köper är förpackade och det är därför svårt att bedöma egenskaper och kvalitet med hjälp av syn och lukt. Märkningsuppgifterna inte får vara vilseledande och de ska vara lätta att förstå och klart läsbara. Uppgifterna ska i de flesta fall vara skrivna på svenska.

Beroende på typ av produkt ska det på förpackningen bland annat stå:

  • vad det är för livsmedel
  • inehållsförteckning
  • nettovikt/-volym
  • datummärkning
  • speciella anvisningar för förvaring eller användning
  • namn och adress/telefonnummer till tillverkare, förpackare eller säljare i Sverige.

Innehållsförteckning

Mat du köper ska vara märkt så att du som konsument ska veta vad den innehåller. Är du allergisk ska du kunna lita på att det som står ska ge dej hjälp att veta om du kan äta just den maten.

Datummärkning

Om bäst före- eller sista förbrukningsdag krävs ska den stå i ordningen dag-månad-år. För varor med lång hållbarhet räcker det att månad och år skrivs ut.

Sista förbrukningsdag

Begreppet används för särskilt känsliga varor som till exempel rå köttfärs, rå kyckling eller färsk fisk. Efter den dagen får varan inte säljas. När du som konsument köper en sådan vara, tillaga eller frys in maten före datum.

Bäst-före-datum

Maten garanteras att vara fullgod fram till detta datum. En handlare får sälja en vara efter att bäst-före-datum har passerat om kvaliteten på varan kan garanteras.

Om du har förvarat enligt de anvisningar som står på förpackningen är det troligt att varan kan användas även om bäst-före-datum har passerat. När det gäller mjölk och kött kan du lukta och bedöma om kvaliteten är god nog. Kasta inte mat i onödan.

Märkning av fisk, kräftdjur och blötdjur

Fisk, kräftdjur och blötdjur ska märkas med vissa uppgifter när de säljs i butik. Om de inte är färdigförpackade ska uppgifterna istället finnas på skyltar i anslutning till fiskdisken. Uppgifter ska finnas om var fisken eller kräftdjuren är fångade, handelsnamnet på fisken, kräftdjuren och blötdjuren och om produkten är odlad eller viltfångad.

Märkning med nyckelhålssymbolen

Nyckelhålssymbolen är till för att hjälpa dig som konsument att hitta mer hälsosamma alternativ, både när du handlar mat och äter på restaurang. Nyckelhålssymbolen får användas på livsmedel som har

  • nyttigare fett
  • mindre socker
  • mindre salt
  • mer kostfiber och fullkorn än andra livsmedel av samma typ.

Däremot får det inte användas på läskedrycker, godis och bakverk eller på livsmedel som innehåller sötningsmedel.

.

Oscar Hedén, Livsmedelsinspektör, 0325-184 44
Sandra Andersson, Miljöhandläggare, 0325-181 81

Uppdaterad: