Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Livsmedel

När du handlar i butik , går på café eller äter på restaurang ska du kunna lita på att hygienen är god och att livsmedel hanteras som de ska. Du vill ju inte riskera att bli sjuk av det du äter.

Beskriver min bild

Livsmedel är allt vi äter och dricker, inklusive tuggummi och snus, med undantag för läkemedel. Livsmedelsverket har utarbetat normer för hur kontrollen över livsmedel skall gå till. Kommunen har sedan den direkta kontrollen över de verksamheter som hanterar livsmedel i kommunen. 

Matförgiftning

Varje år drabbas cirka 500 000 personer i Sverige av matförgiftning. Ungefär hälften av de drabbade har ätit mat som har lagats i hemmet och hälften har ätit mat från restauranger, butiker med mera. Det finns många saker som du som privatperson kan göra för att hantera din mat säkrare i hemmet.


Det finns många bakterier i vår omgivning son är nyttiga för oss men en del arter gör emellertid stor skada på bland annat livsmedel. Bakterier kan spridas både genom luften, och genom kontakt med olika föremål eller händer. Det är därför viktigt att


  • alltid tvätta händerna innan du hanterar livsmedel
  • diska redskap direkt efter användning
  • byta disktrasa ofta
  • skölja grönsaker och rotfrukter noga
  • förvara råvaror och tillagad mat åtskilda och väl övertäckta
  • kontrollera att kyl och frys håller rätt temperatur
  • snabbt kyla ner mat som ska sparas
  • återupphetta mat ordentligt till minst 70ºC
  • varmhålla mat i lägst 60ºC

Rekommenderade temperaturer

  • Djupfrysta varor ska förvaras i -18ºC eller kallare
  • Kött- och mejerivaror bör förvaras i högst +8ºC
  • Köttfärs bör förvaras i högst +4ºC
  • Färsk fisk bör förvaras i högst +2ºC


OBS! Om tillverkaren skriver en lägre temperatur på förpackningen, så är det den som gäller.

Offentlig kontroll

Offentlig kontroll görs för att kontrollera hur livsmedelsföretagaren uppfyller livsmedelslagstiftningens krav. Livsmedelsverket har utarbetat en vägledning för offentlig kontroll av livsmedelsanläggningar och kontrollen kan genomföras som revision, inspektion, provtagning eller granskning.


Kontrollen bedrivs fortlöpande och innefattar bland annat inspektion, revision, granskning av system för egenkontroll och provtagning. Här kan du läsa de senaste rapporterna efter kontroll på olika livsmedelsanläggningar i kommunen.


Här kan du läsa mer om den offentliga kontrollen och vilka krav som ställs på livsmedelsföretagaren 

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: 24 september 2019