Livsmedel
När du handlar i butik , går på café eller äter på restaurang ska du kunna lita på att hygienen är god, att livsmedel hanteras som de ska och att den som säljer maten vet vad den innehåller. Du vill ju inte riskera att bli sjuk av det du äter.
Livsmedel är allt vi äter och dricker, inklusive tuggummi och snus, med undantag för läkemedel. Livsmedelsverket har utarbetat normer för hur kontrollen över livsmedel skall gå till. Kommunen har sedan den direkta kontrollen över de verksamheter som hanterar livsmedel i kommunen.
Matförgiftning
Varje år drabbas cirka 500 000 personer i Sverige av matförgiftning. Ungefär hälften av de drabbade har ätit mat som har lagats i hemmet och hälften har ätit mat från restauranger, butiker med mera. Det finns många saker som du som privatperson kan göra för att hantera din mat säkrare i hemmet.
Det finns många bakterier i vår omgivning son är nyttiga för oss men en del arter gör emellertid stor skada på bland annat livsmedel. Bakterier kan spridas både genom luften, och genom kontakt med olika föremål eller händer. Det är därför viktigt att
- alltid tvätta händerna innan du hanterar livsmedel
- diska redskap direkt efter användning
- byta disktrasa ofta
- skölja grönsaker och rotfrukter noga
- förvara råvaror och tillagad mat åtskilda och väl övertäckta
- kontrollera att kyl och frys håller rätt temperatur
- snabbt kyla ner mat som ska sparas
- återupphetta mat ordentligt till minst 70ºC
- varmhålla mat i lägst 60ºC
Rekommenderade temperaturer
- Djupfrysta varor ska förvaras i -18ºC eller kallare
- Kött- och mejerivaror bör förvaras i högst +8ºC
- Köttfärs bör förvaras i högst +4ºC
- Färsk fisk bör förvaras i högst +2ºC
OBS! Om tillverkaren skriver en lägre temperatur på förpackningen, så är det den som gäller.
Matförgiftning livsmedelsaffär eller restaurang eller liknande
Har du blivit sjuk av mat som du ätit på en restaurang eller köpt i en livsmedelsbutik? Vi vill gärna att du anmäler det till oss via vårt eller via webbförmulär för anmälan av matförgiftning. Öppnas i nytt fönster. eller via telefonsamtal. Anmäl även om du fått allergisk reaktion av ett livsmedel som skulle varit fritt från det du reagerade på.
Du kan också anmäla om du upplevde att maten inte smakade som den skulle eller att köttet verkade ruttet, fisken luktade illa eller att grönsaker var mögliga.
Du har alltid möjlighet att vara anonym.
Kommunens livsmedelsinspektör gör därefter en utredning och eventuellt en kontroll i den aktuella verksamheten.
Offentlig kontroll
Offentlig kontroll görs för att kontrollera hur livsmedelsföretagaren uppfyller livsmedelslagstiftningens krav. Livsmedelsverket har utarbetat en vägledning för offentlig kontroll av livsmedelsanläggningar och kontrollen kan genomföras som revision, inspektion, provtagning eller granskning.
Kontrollen bedrivs fortlöpande och innefattar bland annat inspektion, revision, granskning av system för egenkontroll och provtagning. Här kan du läsa de senaste rapporterna efter kontroll på olika livsmedelsanläggningar i kommunen.
Här kan du läsa mer om den offentliga kontrollen och vilka krav som ställs på livsmedelsföretagaren
Uppdaterad: