Nästan all livsmedelsverksamhet måste kontrolleras enligt lag, och det är förenat med en kostnad. Kostnaden täcks av de avgifter som alla livsmedelsföretag betalar. Kommunerna bestämmer själva storleken på sina avgifter men livsmedelslagen säger att kontrollerna ska betalas fullt ut via avgifter. Läs mer om våra avgifter för tillsyn och tillstånd
Det finns tre olika typer av avgifter som du som livsmedelsföretagare ska betala:
Avgift för registrering
När du öppnar en ny verksamhet eller tar över en verksamhet tar vi ut en engångsavgift för en timme, vilket motsvarar den tid som det tar för oss att registrera ditt företag.
Kontrollavgift
Kontrollavgiften är en avgift som ska täcka våra kostnader för den kontroll som vi måste genomföra. Kostnaden är olika stor beroende på hur stor verksamheten är, men också beroende på typen av verksamhet eftersom lagstiftningen om vad vi måste kontrollera är olika för olika typer av verksamhet. Även vår erfarenhet av hur verksamheten sköts har betydelse.
Det som ingår i kontrolltiden är bland annat inläsning och förberedelser och inläsning, kontroll av verksamhet, utvärdering av kontrollen och rapportskrivning, hantering i ärendehanteringssystem och diarieföring, samråd, samverkan och informationsutbyte med övriga tillsynsmyndigheter och med verksamheter, förelägganden, förbud och åtalsanmälan samt schablon för restid, så kallad ”inställelseavgift”
Det som ingår i kommunens timtaxa är bland annat kostnader för lön och utbildning för kontrollpersonal, chefer och administratörer, transportmedel, provtagnings- och analys, lokaler, IT-system, utrustning.
I beslutet om rasklassificering och årlig kontrolltid hittar du något som heter kontrolltid. Det är den sammantagna tid som det tar att inspektera, inklusive planering och att skriva beslut med mera. Där står det också vilken erfarenhetsklass du har. Den kan ändras beroende på om hur mycket brister som konstateras. En väl fungerande verksamhet kan få en lägre avgift och tvärtom.
Från och med den 1 januari 2023 tar vi ut avgiften efter utförd kontroll istället för i förskott i början på året. Du som livsmedelsföretagare kommer att få en faktura separat. På fakturan kommer vi att ange hur många timmar som vi lade ner på din verksamhet. Tidigare års avgifter och kontroller är baserade på cirka fyra timmar total tid för en kontroll.
Avgift för uppföljande kontroll och utredning av klagomål
Om vi behöver anmärka på något i din verksamhet innebär det att vi måste ägna mer tid åt din verksamhet för att följa upp avvikelsen. För den tiden kan vi ta ut en extra avgift som motsvarar den tid vi lägger ner.