Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Försäljning av folköl

Du som vill sälja folköl i din butik eller restaurang behöver anmäla detta till oss innan du börjar med försäljningen. På denna sida får du reda på vad som gäller.

Flera personer skålar med öl.

Från och med den 1 november 2023 samverkar vi med Marks kommun gällande alkohol, tobak, tobaksfria nikotinprodukter och folköl. Ansvaret ligger fortfarande på samhällsbyggnadsnämnden i Svenljunga kommun men det är tjänstepersoner hos Marks kommun som utreder ansökningar och genomför tillsyn för Svenljunga kommun.

Handlingarna ska fortsättningsvis skickas till Svenljunga kommun som hanterar och har ansvar för arkiveringen av samtliga handlingar.

Vad är folköl?

Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 men lägre än 3,5 volymprocent. Du som vill sälja folköl behöver först anmäla det för registrering hos kommunen. 

Får jag sälja folköl i min butik?

För att få sälja folköl måste du också sälja mat. För att din butik ska godkännas för folkölsförsäljning måste kunderna kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter.

Det ska dessutom finnas ett sortiment av lättdrycker till försäljning i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Att bara sälja exempelvis glass, godis, chips, kaffe, kakor och liknande räcker alltså inte.

Får jag servera folköl till mina matgäster?

För att få servera folköl måste du också servera mat under hela serveringstiden. Minimikravet för vad som anses vara mat är till exempel pizza, varmkorv, hamburgare, kebab eller skaldjur. Det ska också finnas ett sortiment av lättdrycker, exempelvis lättöl, läsk och vatten. Om ditt serveringsställe redan har ett serveringstillstånd för alkohol behöver du inte anmäla försäljning av folköl.

Anmälan försäljning

Innan du börjar sälja folköl måste du anmäla det till kommunen. Det kostar inget an anmäla men vi tar ut en årlig tillsynsavgift på 1 430 kronor (2024).

Blankett för anmälan försäljning av folköl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gemensamma bestämmelser

Följande bestämmelser gäller både för detaljhandel och servering av folköl:

  • 18-årsgräns: Den som säljer folköl ansvarar för att den som köper eller serveras ölen har fyllt 18 år.
  • Berusade personer: Folköl får inte säljas till eller serveras någon som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel.
  • Langning: Folköl får inte lämnas ut om det finns särskild anledning att tro att varan kommer att ges till någon under 18 år.

Du måste ha ett program för egenkontroll

Du måste enligt lagen ha ett program för egenkontroll. Du ska även skicka med en kopia av ditt egenkontrollprogram när du anmäler försäljningen till oss. Syftet med ett sådant program är att skapa bra rutiner kring försäljningen och därmed göra det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna.

Kontaktuppgifter

Therese Skydlberg, Alkohol- och tobakshandläggare
E-post: Therese.Skyldberg@svenljunga.se
Telefon: 0320-217695

Martin Sila Lindberg, Alkohol- och tobakshandläggare
E-post: Martin.Lindberg@svenljunga.se
Telefon: 0320-217130

.

Martin Lindberg, Alkohol- och tobakshandläggare, 0325-180 00
Therese Skyldberg, Alkohol- och tobakshandläggare, 0325-180 00

Uppdaterad: