Våld i nära relation
Socialtjänsten ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn men även till dig som utövar våld. På denna sida hittar du information om vad våld är och var du kan få hjälp som utsatt eller utövare. Här finns även råd till dig som vill hjälpa till.
Våld i nära relation
Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och folkhälsoproblem. Det kan innefatta många brottsrubriceringar som exempelvis misshandel, olaga hot, våldtäkt och sexuella övergrepp. Våld i familjen drabbar alla i familjen, inte minst barnen, oavsett vem som blir direkt utsatt.
Att vara utsatt för våld kan påverka hela din livssituation. Det kan vara svårt att själv se en väg ur våldet. Ofta kan du uppleva många dubbla känslor och du kan känna dig ensam och rädd. Det finns hjälp att få!
Du som har svårt att kontrollera din ilska behöver också hjälp.
Hit kan du vända dig för stöd
Barn som upplever våld i hemmet
Barn som lever i familjer där det förekommer våld tar skada. Konsekvenserna av att uppleva våld eller att själv bli slagen kan ge olika svåra följer över tid.
Barn som upplever våld i hemmet befinner sig i en särskilt utsatt situation då de inte kan undkomma våldet. Det utspelas i en miljö där barnet ska känna sig tryggt och det är svårt att tala med någon om vad som sker.
Viktigt att du som barn vågar berätta
Gör någon du känner dig illa, säger elaka saker, slår på dig eller tar på dig på ett sätt du inte vill? Blir du eller din partner lätt svartsjuk? Hindrar någon dig från att göra sånt som andra får, så som att klä dig hur du vill eller vara med kompisar efter skolan? Att vara utsatt för våld kan vara olika saker.
Kanske blir din ena förälder illa behandlad ad din andra förälder. Det kan göra dig rädd och ledsen. Det betyder att du också blir utsatt.
Det kan vara jättesvårt att prata om våld och du kan känna dig rädd för att berätta för andra. Kanske har det blivit som en hemlighet i din familj. Men det är viktigt att du hittar någon vuxen du kan brätta för och som kan hjälpa dig!
Hjälp från socialtjänsten
Om du eller någon du känner mår dåligt och inte får hjälp hemma, kan du kontakta en socialtjänsten. En socialsekreterare kan ge råd, stöd och hjälp till dig som upplever våld i hemmet eller som mår dåligt av andra skäl. Du har rätt att må bra och känna dig trygg!
För att prata med en socialsekreterare, ring kommunens kontaktcenter 0325-180 00 och be att få bli kopplad till IFO:s mottagningstelefon. Se kontaktcenters öppettider.
Råd till dig som vill hjälpa
- Lyssna till personen och visa att du är ett stöd
- Hjälp personen att förstå att den inte är ansvarig för den andras beteende
- Ta ställning och uppmuntra till att söka stöd
- Anmäl till polisen om brott begåtts och till socialtjänsten om barn far illa
- Ge inte upp, det du gör är betydelsefullt
Uppdaterad: