Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Psykisk funktionsnedsättning

De allra flesta av oss kommer någon gång i livet i kontakt med psykisk ohälsa, antingen genom att vi själva drabbas eller att en nära anhörig, vän eller arbetskamrat gör det.

Vad kan jag få hjälp med?

Om du har svårt att klara din vardag på grund av psykisk ohälsa, finns hjälp att få. En del stöd från till exempel Primärvården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du få utan att kontakta socialtjänsten.

Oftast behövs en ansökan från dig och efter att en utredning av ditt behov har gjorts, kan du få en insats beviljad.

Här kan du läsa mer om vad du kan ansöka om Öppnas i nytt fönster.

Mårtensdal är ett boende för dig med psykisk funktionsvariation. Här kan du läsa mer om boendet och hur du ansöker om ett boende på Mårtensdal.

I vissa fall kan din psykiska hälsa bli bättre av att bo permanent eller tillfälligt i närhet med andra.

Mårtensdal har lägenheter med egen toalett, dusch och kök. Lägenheten möblerar du med egna möbler och alla lägenheter har egen uteplats med en gemensam trädgård. Det finns ockå ett gemensamt kök och allrum med TV.

Stöd och träningsboende

På Mårtensdal finns också stödlägenheter som man komma till i kortare perioder för att träna sig till att bo på egen hand igen.

Här kan du läsa mer om Mårtensdal 

Besöksadress: Kindsvägen 3, Svenljunga 

Så här ansöker du om boende

Det är du själv eller din företrädare som ansöker om stöd. Du ansöker om stödet på socialtjänstens vuxen- och omsorgsenhen.

En företrädare kan vara en god man, förvaltare, framtidsfullmaktstagare eller förmyndare

Ansökan prövas mot gällande lagstiftning och handläggaren fattar beslut. Om du inte är nöjd med beslutet du får, kan du överklaga.

K R A M är en daglig verksamhet för dig med psykisk ohälsa.

Du kan se aktuellt program på sidan om K R A M.

Vad gör vi?

Vårt mål är att du som besökare ska få en meningsfull vardag och social gemenskap.

  • Frukost, matlagning, friskvård, skapande, dagsutflykter, data och mycket mer!
  • Vi har alltid lite andra individuella projekt igång som att laga kläder & cyklar, handarbete, pyssel, bad, matlagning och odling osv.
  • TUGG - Är ett projekt finansierat med folkhälsomedel mot ett sundare liv för goda vanor & rutiner. Vi pratar mat, ekonomi, lagar & äter mat. Vi upptäcker olika sorters rörelse tillsammans, där vi provar oss fram till glädje & gemenskap. Vi testar sinnesro och att vara här & nu.
  • Här kan du läsa mer om K R A M Pdf, 733 kB, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Välkommen till oss på Harstigen 1 i Svenljunga täatort! Vi har öppet måndag, tisdag och torsdag klockan 8.30-15.00. Frukosten är mellan klockan 8.30 och lunch är klockan 12.00.

Blankett för anmälan om deltagande på KRAM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du hjälp att kontakta myndigheter, vårdinrättningar eller andra serviceverksamheter? Personligt ombud hjälper dig som är över 18 år och lever med psykisk funktionsnedsättning eller långvarig psykisk ohälsa.

Vad gör ett personligt ombud?

Ett personligt ombud arbetar på ditt uppdrag och har en fristående ställning gentemot myndigheter. Tillsammans tar vi reda på hur just ditt behov av hjälp ser ut. Ombudet kan inte besluta om insatser eller ta över andra myndigheters ansvar.

Det personliga ombudet har tystnadsplikt, för inga journaler och är kostnadsfritt.

Var vänder jag mig?

Tjänsten personligt ombud är del av vår arbetsmarknadsenhet. Kontaktuppgifter och e-postlänk hittar du under rubriken kontakt nedan, eller så hör du av dig till vårt Kontaktcenter via 0325-180 00. Om du önskar går det också bra om någon annan förmedlar kontakten.

.

Katarina Rickardsson, LSS-Handläggare, 0325-184 19
Zora Björklund, Personligt Ombud, 0325-181 77

Uppdaterad: