Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Våld i nära relation

Socialtjänsten ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn men även till dig som utövar våld. På denna sida hittar du information om vad våld är och var du kan få hjälp som utsatt eller utövare. Här finns även råd till dig som vill hjälpa till.

person sitter hukad och med armarna för ansiktet på golvet, mot väggen bakom syns stora hotfulla skuggor av två personer som bråkar.

Våld i nära relation

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och folkhälsoproblem. Det kan innefatta många brottsrubriceringar som exempelvis misshandel, olaga hot, våldtäkt och sexuella övergrepp. Våld i familjen drabbar alla i familjen, inte minst barnen, oavsett vem som blir direkt utsatt.

Att vara utsatt för våld kan påverka hela din livssituation. Det kan vara svårt att själv se en väg ur våldet. Ofta kan du uppleva många dubbla känslor och du kan känna dig ensam och rädd. Det finns hjälp att få!

Du som har svårt att kontrollera din ilska behöver också hjälp.

Med nära relationer menas en eller flera personer som den våldsutsatta har en nära och förtroendefull relation till. Det kan till exempel vara någon som du är eller har varit gift med, en sambo eller särbo. Det kan också vara att man utsätts för våld av föräldrar, syskon eller andra släktingar. En nära relation kan även innebära personer som du är beroende av på grund av att de ger dig vård eller omsorg.

Det är viktigt att tänka på att våld kan förekomma i alla nära relationer oavsett ålder, kultur, religion, etnicitet och social tillhörighet. Kvinnor och barn är i klar majoritet bland dem som utsätts för våld, men även män drabbas. Våld förekommer också i nära hbtqi-relationer och bristen på kunskap från omgivningen kan bidra till en ökad utsatthet.

Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill. - Per Isdal (Meningen med våld, 2001)

Psykiskt våld

Att hota, nedvärdera, begränsa, kontrollera och vara överdrivet, isolera, skrämma, utöva ekonomisk utpressning, förstöra egendom eller vara våldsam mot människor och djur.

Fysiskt våld

Att knuffa, hålla fast, skaka om, ge örfil, nypa, bita, ta stryptag, dra i hår, blockera utgång, hindra en person från att äta, sova, eller uppsöka sjukvård.

Sexuellt våld

Sexuellt våld är till exempel att tvingas på olika sätt till sexuella handlingar eller att bli tafsad på inför andra. Det kan handla om att mot sin vilja se på eller delta i pornografi.

Materiellt och ekonomiskt våld

Ekonomiskt våld kan vara att övertalas eller hotas för att skriva på ett lån, att bli avlurad sina pengar eller att inte få förfoga över sina pengar.

Materiellt våld handlar om att förövaren tar sönder ägodelar, förstör värdefulla tillhörigheter eller tar sönder ens bostad.

Digitalt våld

Digitalt våld handlar bland annat om kontroll, utpressning och förminskande av ditt handlingsutrymme. Exempel på digitalt våld kan vara att kräva att få tillgång till dina inloggningar på sociala medier, att smygläsa dina sms eller att förhindra dig från att följa eller prata med olika personer på dina konton.

Särskilt utsatta grupper

Denna form av våld kan till exempel innebära begränsning och kontroll av de hjälpmedel du är i behov av. Det kan vara att flytta eller gömma din rullator, att ta sönder din hörapparat eller att utan ditt samtycke sälja sådana hjälpmedel som är nödvändiga för dig.

Denna form av våld kan till exempel innebära begränsning och kontroll av de hjälpmedel du är i behov av.

Ett annat exempel kan vara att din partner är med som tolk vid möten med vårdenheter eller myndigheter och väljer att återge felaktig eller missvisande information till dig. Exempel på försummelse är att du inte får adekvat hjälp med mat, hygien, mediciner eller annan vård som du har rätt till.

 

Hit kan du vända dig för stöd

Gäller det akuta fall bör du alltid vända dig till polisen i första hand, ring 112 Länk till annan webbplats..

Socialsekreterare på individ- och familjeomsorgsenheten (IFO) kan ge råd, stöd och hjälp till dig som utsätts för våld, som är orolig för någon annan eller som utsätter den du lever med för våld.

Ring kommunens kontaktcenter 0325-180 00 och be att få bli kopplad till IFO:s mottagningstelefon. Se kontaktcenters öppettider.

Du som bor i Svenljunga kommun kan få fem fria samtal med kommunens sociala stödteam. Samtalen är gratis och dokumenteras inte i socialregistret.

Ring kommunens kontaktcenter 0325-180 00 och be att få bli kopplad till samordnare vid sociala stödteamet för fem fria samtal. Se kontaktcenters öppettider.

Råkar du ut för akuta problem efter kontorstid som inte kan vänta till socialtjänstens ordinarie öppettider kan du kontakta socialjouren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ring till akutnummer 112 och be att få bli kopplad till sociala jouren i Borås.

Polisen

Kontakta polisen om du har blivit utsatt för brott av någon du har en nära relation med eller om du känner någon som blivit det.

För att anmäla brott, ring 114 14 eller besök en polisstation. Ring 112 om brottet händer nu eller om polisen behövs snabbt på plats.

Hjälp och stöd | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats.
Våld i nära relationer | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en hjälpande organisation till för personer som råkat ut för brott.

Våld i nära relationer - BOJ (brottsofferjouren.se) Länk till annan webbplats.

Utväg

Utväg Södra Älvsborg är en verksamhet som arbetar med problematiken våld i nära relation.

Utväg erbjuder stöd till personer som är utsatta för våld i nära relation, till personer som vill ha stöd/hjälp att hantera sin aggressivitet och ilska samt till barn och ungdomar som har upplevelser av våld i sin uppväxt. Stödet sker i form av enskilda samtal och/eller genom gruppverksamhet för våldsutsatta, våldsutövare och barn som upplevt våld i familjen.

Utväg har telefontid 08:00-09:00 varje vardag.
Telefon: 0707- 16 09 29.
www.utvag.se Länk till annan webbplats.

Kvinnojouren i Mark, Svenljunga & Tranemo

Kvinnojouren i Mark, Svenljunga & Tranemo erbjuder samtalsstöd på plats, via telefon eller via mejl. De erbjuder även samtalskontakt för barn. Om du eller någon annan behöver skyddat boende kan du även kontakta kvinnojouren i Mark.

Telefon: 0320-351 51.
www.kvinnojourenimark.se Länk till annan webbplats.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot eller fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Närstående och yrkesverksamma kan också ringa för råd och stöd. De har öppet dygnet runt. Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.

Telefon: 020-50 50 50
www.kvinnofridslinjen.se Länk till annan webbplats.

Stödlinjen för män

Stödlinjen för män är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot och våld i nära relation eller sexuellt våld. Även närstående och yrkesverksamma är välkomna att ringa till dem. De har öppet alla dagar 7–21. Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.

Telefon: 020-80 80 80
www.stodlinjenforman.se Länk till annan webbplats.

RFSL Stödmottagning

RFSL bedriver en stödmottagning för hbtqi-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld. Även närstående och vänner till våldsutsatta hbtqi-personer är välkomna samt personer som i sitt yrke möter våldsutsatta hbtqi-personer.

Telefon: 020 – 34 13 16
RFSL Stödmottagning - RFSL : RFSL Länk till annan webbplats.

GAPF

Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) Länk till annan webbplats. är en förening som vänder sig till alla som är utsatta för eller berörda av hedersrelaterat våld och förtryck.

Ring stödjouren på 070 000 93 28 eller maila stodjour@gapf.se.

Familjerätten i Borås

Du kan kontakta familjerätten rådgivning i olika frågor kring familjen, till exempel vårdnads-, boende- och umgängesfrågor för att hitta långsiktiga lösningar för barnets bästa.

Svenljunga kommun har ingen egen enhet för familjerättsliga frågor utan vi köper detta av Borås stad. Kontakta gärna Familjerätten i Borås, Länk till annan webbplats.för att få svar och hjälp.

Mikamottagningen i Borås

Mikamottagningen i Borås ger samtal, stöd, skydd och praktisk hjälp till dig som är över 18 år och har erfarenhet av sex mot ersättning, att skada dig med sex eller varit utsatt för människohandel för sexuella ändamål. Även du som är anhörig, partner eller vän och känner oro för någon kan vända dig till Mikamottagningen i Borås.

Kontakten med Mikamottagningen är kostnadsfri, de har tystnadsplikt och du kan välja att vara anonym under några inledande samtal.

Ring eller skicka sms till Mikamottagningen på telefon 0734-32 82 02 alternativt skicka e-post till Mikamottagningen.

mikamottagningen@boras.se.

Storasyster

Storasyster är en stödorganisation som ger stöd till alla oavsett könsidentitet från 13 år och uppåt som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Storasyster erbjuder även stöd till anhöriga.

Stöd och hjälp efter sexuella övergrepp - Storasyster Länk till annan webbplats.

Unizonjourer

Unizon är en riksorganisation som samlar över 140 kvinno- och tjejjourer. Här kan du hitta jourer som kan ge dig stöd på telefon, chatt och IRL.

För dig som är ung - Unizon (unizonjourer.se) Länk till annan webbplats.

Utväg

Utväg Södra Älvsborg är en verksamhet som arbetar med problematiken våld i nära relation.

Utväg erbjuder stöd till personer som är utsatta för våld i nära relation, till personer som vill ha stöd/hjälp att hantera sin aggressivitet och ilska samt till barn och ungdomar som har upplevelser av våld i sin uppväxt. Stödet sker i form av enskilda samtal och/eller genom gruppverksamhet för våldsutsatta, våldsutövare och barn som upplevt våld i familjen.

Telefontid måndag till fredag 08.00 - 08.30.

Telefonnummer 0707 - 16 09 29

www.utvag.se Länk till annan webbplats.

Välj att sluta

Välj att sluta är en nationell telefonlinje till personer som utövar eller riskerar att utöva våld i nära relationer. Telefonlinjen vänder sig till alla, oavsett kön och sexuell läggning, och oavsett var du bor. Välj att sluta riktar sig främst till personer över 18 år, men även yngre är välkomna att ringa. När du ringer telefonlinjen kan du vara anonym och kommer bli behandlad på ett respektfullt sätt.

Telefontid måndag till fredag 08.30-16.00.

Telefonnummer 020 555 666.

www.valjattsluta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Barn som upplever våld i hemmet

Barn som lever i familjer där det förekommer våld tar skada. Konsekvenserna av att uppleva våld eller att själv bli slagen kan ge olika svåra följer över tid.

Barn som upplever våld i hemmet befinner sig i en särskilt utsatt situation då de inte kan undkomma våldet. Det utspelas i en miljö där barnet ska känna sig tryggt och det är svårt att tala med någon om vad som sker.

Viktigt att du som barn vågar berätta

Gör någon du känner dig illa, säger elaka saker, slår på dig eller tar på dig på ett sätt du inte vill? Blir du eller din partner lätt svartsjuk? Hindrar någon dig från att göra sånt som andra får, så som att klä dig hur du vill eller vara med kompisar efter skolan? Att vara utsatt för våld kan vara olika saker.

Kanske blir din ena förälder illa behandlad ad din andra förälder. Det kan göra dig rädd och ledsen. Det betyder att du också blir utsatt.

Det kan vara jättesvårt att prata om våld och du kan känna dig rädd för att berätta för andra. Kanske har det blivit som en hemlighet i din familj. Men det är viktigt att du hittar någon vuxen du kan brätta för och som kan hjälpa dig!

Hjälp från socialtjänsten

Om du eller någon du känner mår dåligt och inte får hjälp hemma, kan du kontakta en socialtjänsten. En socialsekreterare kan ge råd, stöd och hjälp till dig som upplever våld i hemmet eller som mår dåligt av andra skäl. Du har rätt att må bra och känna dig trygg!

För att prata med en socialsekreterare, ring kommunens kontaktcenter 0325-180 00 och be att få bli kopplad till IFO:s mottagningstelefon. Se kontaktcenters öppettider.

Polisen

Kontakta polisen om du har blivit utsatt för ett brott. Polisen är till för dig och hjälper dig.

För att anmäla brott, ring 114 14 eller besök en polisstation. Ring 112 om brottet händer nu eller om polisen behövs snabbt på plats.

Jagvillveta.se

Jag vill veta Länk till annan webbplats. är till för dig som är under 18 år och som tror eller vet att du utsatts för brott, eller är orolig för en kompis eller ett syskon. Webbplatsen är också till för dig som bara vill veta mer om vad som är brottsligt, var det finns hjälp och stöd och vad som händer om du anmäler ett brott eller om det blir rättegång.

Koll på soc

Koll på soc Länk till annan webbplats. är en sajt om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Soc och socialtjänsten är samma sak. Sajten är ett stöd bland annat för dig som har funderat på att kontakta soc för att du mår dåligt, eller vet någon annan som mår dåligt.

BRIS för barn

BRIS Länk till annan webbplats. har en hjälptelefon som du kan ringa när som helst. Telefon 116 111.

BRIS har även en vuxentelefon. Telefon 077-150 50 50.

Ungas jourer

Ungas jourer Länk till annan webbplats. samlar alla jourer i Sverige som arbetar med att stötta och stärka barn, unga och unga vuxna! Ofta kan du chatta, maila eller ringa och prata med en jour. Hos en jour kan du alltid vara anonym, du behöver alltså inte berätta vem du är.

Ungarelationer

Ungarelationer.se är en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer. Hit kan unga upp till 20 år vända sig oavsett om de blir utsatta för våld, är den som utsätter eller är en kompis till någon som blir utsatt/utsätter någon.

Ungarelationer.se har en chatt öppen varje kväll mellan klockan 20.00-22.00.

ungarelationer.se – Mår du dåligt av din relation? Länk till annan webbplats.

GAPF

Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) Länk till annan webbplats. är en förening som vänder sig till alla som är utsatta för eller berörda av hedersrelaterat våld och förtryck.

Ring stödjouren på 070 000 93 28 eller maila stodjour@gapf.se.

Rädda barnens orostelefon om radikalisering

Orostelefonen arbetar med frågor som rör hatbudskap och radikalisering. De finns till för dig som är anhörig, tillhör civilsamhället eller själv är involverad i en miljö du vill lämna. Du kan ringa anonymt och kostnadsfritt för stöd, råd och vägledning kring en oro för både barn och vuxna.

Telefon 020-100 200
Telefontid måndag–fredag, klockan 09.00–12.00

Ungdomsmottagningen Svenljunga

Svenljunga ungdomsmottagning - Ungdomsmottagning (vgregion.se) Länk till annan webbplats.
Telefon 010-473 93 13

Kvinno- & tjejjouren Borås

Kvinno- och tjejjouren Borås erbjuder stöd till personer som är eller har varit utsatta för hot, våld eller övergrepp.

Telefon 010-45 50 365

Tjejjouren har även en stödchatt för den som vill prata med någon som gärna lyssnar till dem. Ingen fråga är för stor eller liten. Det kan handla om problem, jobbiga situationer och helt andra funderingar.

För dig som är utsatt – Kvinno- & Tjejjouren (ktjboras.se) Länk till annan webbplats.

Storasyster

Storasyster är en stödorganisation som ger stöd till alla oavsett könsidentitet från 13 år och uppåt som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Storasyster erbjuder även stöd till anhöriga.

Stöd och hjälp efter sexuella övergrepp - Storasyster Länk till annan webbplats.

Killar.se

Killar.se erbjuder stöd till alla som identifierar sig som kille mellan åldrarna 10-25.

Chatta anonymt, gratis kurator - Killar.se Länk till annan webbplats.

Maskrosbarn

Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra levnadsvillkoren för de 500 000 barn i Sverige med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.

Våra stöd och aktiviteter - Maskrosbarn Länk till annan webbplats.

Om du misstänker att ett barn eller ungdom far illa kan du vända dig till socialtjänsten.

Gå till sidan Misstanke om barn som far illa


Råd till dig som vill hjälpa

  • Lyssna till personen och visa att du är ett stöd
  • Hjälp personen att förstå att den inte är ansvarig för den andras beteende
  • Ta ställning och uppmuntra till att söka stöd
  • Anmäl till polisen om brott begåtts och till socialtjänsten om barn far illa
  • Ge inte upp, det du gör är betydelsefullt

.

Uppdaterad: