Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Matsvinn i en livsmedelsverksamhet

Den som driver eller arbetar i en livsmedelsverksamhet så som restaurang, café eller offentligt tillagningskök arbetar förmodligen dagligen med att minimera matsvinn, både av ekonomiska skäl och för att spara på miljön. På den här sidan finns länkar till livsmedelsverkets hemsida om just matsvinn. Där kan det finnas ytterligare tips eller bara påminnelser om vad man kan tänka på. Här kommer även 13st tips på vad man kan göra. 

Beskriver min bild

Inköp, planering och förvaring

  • Räkna hur många gäster du har under de olika veckodagarna för framtida planering
  • Rörlig meny, en eller flera dagar veckan. - Utan en fast meny har ni möjlighet att laga mat utifrån vad som finns i kylarna
  • Begränsa antalet rätter på buffén
  • Förvara maten vid rätt temperatur (runt 4 grader i kyl och runt -18 grader i frys)

Pruduktion och tillagning

  • Använd hela råvaran eller grönsaken
  • Gör krutonger på överblivet bröd
  • Använd rester till såser, soppor eller salladsbuffé
  • Frys in om det är möjligt

Servering

  • Ha mindre tallrikar och inte för stora serveringsbestick
  • Erbjud dina gäster att ta med resterna i en doggy bag
  • Arbeta aktivt med matsvinnet och kommunicera det till gästerna
  • Uppmuntra dina gäster att minska matsvinnet till exempel genom skyltar som uppmuntrar till mindre portioner och att hellre hämta fler gånger

Kolla av och mät

  • Mät svinnet och sätt interna mål om att det minskas och även hur det ska minskas.
  • Till exempel genom att väga eller bara skriv ned vad som kasserats ur kylarna, vad som inte används av grönsakerna. Sätt upp ett rimligt mål och följ upp.

Livsmedelsverkets handböcker

Livsmedelsverket har under 2023 tagit fram två nya handböcker för att hjälpa företag att minska matsvinnet inom detaljhandeln för verksamheter inom kök, restaurang och butik. Mer information hittar du på Livsmedelsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att tänka på

Du kan använda matvaror efter att deras ”Bäst före”-datumet har passerats så länge du är säker på att matvaran fortfarande är okej att äta. Du kan avgöra detta via att titta-lukta-smaka-metoden.

Tänk på att rester som stått framme på buffé eller liknande inte är lämpligt att återanvända till kund då det finns risk för att maten inte hanterats hygieniskt av gäster. Det kan även finnas risk för att allergena ingredienser har spillts över mellan maträtterna samt att kvaliteten på maten inte längre är sådan som förväntas av kunden.

Om du är osäker på vad som är lämpligt när det gäller matsäkerhet är du välkommen att höra av dig till kommunens livsmedelsinspektör.

.

Oscar Hedén, Livsmedelsinspektör, 0325-184 44

Uppdaterad: