Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Demensboende

För dig som har en demenssjukdom och inte längre kan bo kvar i ditt hem finns särskilt anpassade vård- och omsorgsboenden. På denna sida får du reda på mer om dessa boenden och hur du gör för att ansöka om en plats.

en äldre man som har en boll i handen

Vad är ett anpassat boende för demenssjuka?

Här har du en egen lägenhet eller ett eget rum där det finns omvårdnadspersonal dygnet om. Här finns även möjlighet att nå sjuksköterska dygnet runt. Läkare, fysioterapeut och arbetsterapeut gör regelbundna besök hos de som behöver det.

Vad kostar boendet?

På boendet får du månadsvis betala hyra, kostnad för omvårdnad, service, hygienpaket och mat.

Kostnaden ändras varje år efter beslut i Kommunfullmäktige. Du som inte har så hög inkomst kan ha rätt till reducerad avgift.

 

För att ha rätt till ett boende för personer med demenssjukdom behöver dina minnesproblem vara utredda av en läkare.

Dina svårigheter ska vara så omfattande att den hjälp du kan få i hemmet från hemtjänsten och hemsjukvården i ditt hem inte räcker till.

För att ha möjlighet att få bo på ett boende för personer med demens behöver du ansöka om det. Ansöker gör du hos våra biståndshandläggare.

Du kan ansöka skriftligen på en blankett eller muntligen genom att ringa. Biståndshandläggaren utreder ditt behov och fattar beslut på om du har rätt till den hjälp som du ansöker om.

Vem ska jag kontakta?

Du behöver kontakta den biståndshandläggare som är ansvarig för det område där du bor.
Telefontid: helgfria vardagar mellan klockan 08.30-09.30

  • Bor du i Sexdrega, Roasjö eller Hillared?
  • Bor du i Östra Frölunda, Kalv, Håcksvik, Mårdaklev, Överlida, Mjöbäck eller Holsljunga?
  • Bor du i Svenljunga tätort, Axelfors, Strömsfors, Örsås, Revesjö, Redslared eller Ringestena?

Vill du ha hjälp med planering hem från sjukhus, med korttidsvistelse eller boendeplanering?

Först fattar biståndshandläggaren ett beslut på att du har rätt till ett vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdom. Din biståndshandläggare skickar information om beslutet till dig. Samtidigt lämnar handläggaren också över ärendet lämnas till en boendesamordnare.

Boendesamordnaren fördelar platserna efter behov. När det finns en ledig plats ringer boendesamordnaren till dig och erbjudaer dig den platsen. Du får möjlighet att titta på lägenheten eller rummet innan du bestämmer dig om du vill flytta dit eller inte.

Om biståndshandläggaren fattar beslut på att du inte har rätt till ett vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdom kan du överklaga det till förvaltningsrätten. Information om hur du gör det kommer du få tillsammans med beslutet. Du kan kontakta biståndshandläggaren om du behöver hjälp.

Information om hur du överklagar med förvaltningsbesvär. Pdf, 34 kB, öppnas i nytt fönster.

Var finns boende för personer med demenssjukdom?

I Sexdrega på Lysjölid ligger Skogsfinken, ett boende för dig med en demensdiagnos. Det ligger centralt beläget nära kyrka, affär och grönområde.

Skogsfinken är ett boende bestående av sexton lägenheter som är uppdelade mellan två avdelningar. Lägenheterna möblerar du själv med dina personliga tillhörigheter och som möbler din lägenhet med egna möbler. Du har som boende tillgång till våra gemensamma utrymmen, såsom kök, vardagsrum och allrum för större aktiviteter. I våra gemensamma utrymmen finns det exempelvis tillgång till TV, piano och projektor för våra boende. Den gemensamma samlingssalen på Lysjölid är möblerad med gamla, fina möbler där boende tillsammans med anhöriga kan träffas för en kopp kaffe och småprata.

Det finns en stor uteplats som kan erbjuda både sol och skugga. Den lummiga omgivningen ger möjlighet till fina promenader.

Vår personal ordnar olika aktiviteter såsom lättare gymnastik, kortspel, bingo, högläsning och socialt umgänge. Personalen arbetar aktivt med att skapa minnesstimuli för våra boende kopplat till demensdiagnos. Svenska kyrkan kommer regelbundet och erbjuder andakt med sång och kyrkkaffe. Musikuppträdande från lokala talanger sker fortlöpande under året i samarbete med kulturverksamheter och volontärer.

På Skogsfinken arbetar vi aktivt med kvalitetsarbete och kompetenshöjande insatser för att skapa förutsättningar att kunna erbjuda vård och omsorg som inte bara involverar men även är anpassad för våra boende.

Telefonnummer till Skogsfinken: 0325-185 13
Adress: Lysjövägen 1, 512 77 Sedrega

Enhetschef är Jerry Lopresti Hammarberg 0325-185 14

I Östra Frölunda finns boendet Östrabo Gläntan som är centralt beläget nära kyrkan och grönområde. Detta är ett boende för dig med en demenssjukdom.

Här finns 9 plus 7 rymliga rum med toalett och dusch och du möblerar din lägenhet med egna möbler förutom sängen som redan finns i lägenheten. Du har också tillgång till gemensamma utrymmen, såsom kök och vardagsrum och där finns även TV tillgänglig för alla. Matsalen och dagcentralen på Östrabo är möblerade med gamla, fina möbler där man kan träffas för en kopp kaffe och småprata.

Här finns en stor uteplats som kan erbjuda både sol och skugga. Den lummiga omgivningen ger möjlighet till fina promenader.

Dagcentralen ordnar olika aktiviteter såsom lättare gymnastik, bingo och samlingar. Svenska kyrkan kommer regelbundet och erbjuder andakt med sång och kyrkkaffe. Korta utflykter och grillkvällar anordnas också ibland. Vi försöker ordna aktiviteterna utifrån önskemål och behov.

Om du behöver fotvård kommer en fotvårdsspecialist regelbundet och personalen kan hjälpa dig att boka tid.

All mat lagas på plats av Östrabos kök och det serveras klassisk husmanskost.

På Östrabo har all personal som mål att ständigt arbeta med kvalitet och uppföljningar. Vi gör genomförandeplaner och följer upp dem när behovet förändras. Vi försöker alltid att skapa en lugn och trygg boendemiljö med respekt för individen och hens självbestämmande. 

Telefonnummer till Gläntan: 0325-181 10
Adress: Hagavägen 1A, 512 63 Östra Frölunda

Enhetschef är Iman Mohamsson 0325-181 11

I Svenljunga på Klockaregården finns boendet Blå Viol som är centralt beläget med närhet till centrum och grönområden. Blå Viol är ett boende för dig med en demenssjukdom.

Blå Viol har 10 enrumslägenheter där varje lägenhet har eget kök samt dusch och toalett. Du möblerar din lägenhet med egna möbler förutom sängen som redan finns i lägenheten.

Du har också tillgång till gemensamma utrymmen såsom matsal och vardagsrum där det även finns TV som är tillgänglig för alla. Samlingssalen som finns i mitten på Klockaregården är också en mötesplats där man kan träffas för en kopp kaffe och småprata.

Dagcentralen Knuten ordnar olika aktiviteter och träffpunkter såsom lättare gymnastik, bingo och samlingar. Svenska kyrkan kommer regelbundet och erbjuder andakt med sång och kyrkkaffe. Korta utflykter och grillkvällar anordnas också ibland. Vi försöker ordna aktiviteterna utifrån önskemål och behov.

Om du behöver fotvård kan vi hjälpa dig att boka tid och då kommer en fotvårdsspecialist hem till dig.

Maten som serveras tillagas i Klockaregårdens tillagningskök.

Telefonnummer till Blå Viol: 0325-181 22
Adress: Brogatan 13, 512 54 Svenljunga

TF Enhetschef är Iman Mohamsson 0325-181 11

.

Uppdaterad: