Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Altan, terass och trädäck

Ska du bygga en altan kan du behöva bygglov. Det beror på var den ska byggas och hur hög den ska vara. Ett vanligt trädäck som du bygger direkt på marken kräver oftast inte bygglov.

Behöver jag bygglov?

En altan eller terrass syftar på själva ”golvet”. Generellt krävs inget bygglov för en altan som ligger högst 1,2 meter över marken. För en altan med en höjd mellan 1,2 och 1,8 meter över marken behöver vi göra en bedömning i det enskilda fallet. Om du vill sätta upp ett räcke runt altanen kan det innebära att altanen blir lovpliktig, beroende på hur du väljer att göra.

Du behöver alltid bygglov om du ska bygga in en altan så att det blir ett uterum och din byggnad ligger inom detaljplanerat område eller inom sammanhållen bebyggelse.

Om du har ett en- eller tvåbostadshus kan du bygga ett skärmtak över din altan, uteplats, balkong eller entré utan bygglov om taket inte är större än 15 kvadratmeter. Mer information finns på sidan Skärmtak.

Du behöver inte bygglov om:

  • Det finns ett befintligt en- eller tvåbostadshus eller komplemetbostadshus på tomten som altanen ska byggas till på. Altanen får inte vara fristående.
  • Altanen ska vara en uteplats på marken.
  • Altanen är inte högre än 1,8 meter ovanför marken.
  • Altanen byggs inom 3,6 meter från husväggen.
  • Altanen placeras minst 4,5 meter från tomtgräns om grannar inte tillåter närmare placering.

Du behöver vanligtvis bygglov om:

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om altaner. Där kan du också läsa korta sammanfattningar av rättsfall som handlar om altaner. Altan - PBL kunskapsbanken - Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver jag andra tillstånd?

Oavsett om det krävs bygglov eller anmälan för ditt projekt så kan du behöva göra anmälningar eller söka tillstånd eller dispens enligt andra lagar. Det innebär exempelvis att du behöver en strandskyddsdispens om du vill bygga inom strandskyddat område.

Ansökan

Om din altan inte följer förutsättningarna för att vara bygglovbefriad behöver du söka bygglov.

Dessa handlingar behöver du lämna in tillsammans med din ansökan:

  • Situationsplan
  • Planritning
  • Fasadritning
  • Sektionsritning
  • Förslag på kontrollplan

På sidan Ritningar och handlingar för byggprojekt finns bland annat information om vilka krav vi ställer på ritningar.

När ditt ärende har inkommit till kommunen görs en separat bedömning avseende vilka handlingar som krävs för det specifika ärendet och om fler handlingar ska lämnas in. Du kan därför behöva komplettera med flera handlingar i ditt ärende.

På sidan Bygglovsprocessen kan du läsa mer om vad som händer

Avgifter och handläggningstid

Kostnadsexempel

Nedan kan du se exempel på vad en slutgiltig avgift kan hamna omkring enligt taxan för 2025. Avgiften kan ibland vara högre eller lägre än exemplet beroende på om åtgärden är planenlig eller inte samt om det krävs tekniskt samråd eller inte. Om inget annat framgår visar kostnadsexemplen planenlig åtgärd utan tekniskt samråd.

Avgiften beror på hur altanen utformas. Om den är hög och det går att befinna sig under den, kan den eventuellt bedömas som en tillbyggnad.

  • Bygglov för tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus eller komplementbyggnad upp till 40 kvadratmeter inom detaljplan kostar 6 946 kronor.

Handläggningstid

Varje ärende är unikt och vi kan avgöra hur lång handläggningstiden blir först när vi börjar granska ditt ärende. Hur lång tid det tar innan du får ett beslut beror bland annat på åtgärdens omfattning och tiden på året. Vår och sommar är högsäsong så tänk på att lämna in din ansökan i god tid. Från det att du har lämnat in alla handlingar och anmälan eller bygglovet är komplett har vi 10 veckor på oss att fatta beslut för bygglov och fyra veckor på oss för bygganmälan.

.

Linda Elmgren, Bygglovhandläggare, 0325-184 55
Annika Utterström, Bygglovhandläggare, 0325-184 45

Uppdaterad: