Solceller och solfångare
Solceller och solfångare kräver normalt inte bygglov om de placeras på en befintlig byggnad så att de följer byggnadens form. Men om du behöver en brantare vinkel på solpanelerna än vad du har på taket eller av annat skäl inte kan följa byggnadens form, ska du söka bygglov.
Behöver jag bygglov?
Bygglovsbefriade solceller
Kriterier för bygglovsbefriade solceller:
- De ska monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial.
- De ska följa byggnadens form.
- De får inte monteras på byggnader som är särskilt värdefulla och ligger inom detaljplanelagt område.
- De får inte monteras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret.
Utanför detaljplanerat område krävs det normalt inte bygglov för solpaneler på byggnader.
Kulturhistoriskt värdefull byggnad
Om din byggnad är kulturhistoriskt värdefull är det viktigt att du noga tänker efter hur du placerar och monterar solcellerna för att de inte ska påverka på det kulturhistoriska värdet. Mer information finns på sidan Kulturhistoriska byggnader, kulturmiljö.
Fristående solcellsanläggningar
Det blir allt vanligare med större fristående solcellsanläggningar, så kallade solcellsparker.
Fristående solcellsanläggningar kräver normalt inte bygglov, varken inom eller utanför detaljplanerat område. Men om de utformas så att personer kan stå under dem och är högre än 1,9 meter, kan det bedömas som en byggnad (skärmtak) och därför vara bygglovspliktigt.
Om du funderar på att anlägga en solcellspark och är osäker på om den skulle kunna bedömas som ett tak, är du välkommen att höra av dig till byggkontoret. Skicka gärna med en bild eller en enkel skiss på den typ av anläggning du har tänkt dig, så kan vi hjälpa dig att göra en tidig bedömning.
På Boverkets webbplats kan du läsa mer om solfångare. Solfångare och solcellspaneler - PBL kunskapsbanken - BoverketLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Behöver jag andra tillstånd?
Oavsett om det krävs bygglov eller anmälan för ditt projekt så kan du behöva göra anmälningar eller söka tillstånd eller dispens enligt andra lagar. Det innebär exempelvis att du behöver en strandskyddsdispens om du vill bygga inom strandskyddat område.
Ansökan
Du kan behöva lämna in en ansökan till byggenheten.
Handlingar
När ditt ärende har inkommit till kommunen görs en separat bedömning avseende vilka handlingar som krävs för det specifika ärendet. Du kan därför behöva komplettera med flera handlingar i ditt ärende.
Kontakta någon av våra bygglovshandläggare för mer information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
Avgifter och handläggningstid
Kostnadsexempel
Nedan kan du se exempel på vad en slutgiltig avgift kan hamna omkring enligt taxan för 2025. Avgiften kan ibland vara högre eller lägre än exemplet beroende på om åtgärden är planenlig eller inte samt om det krävs tekniskt samråd eller inte. Om inget annat framgår visar kostnadsexemplen planenlig åtgärd utan tekniskt samråd.
- Bygglov för fasadändring genom uppsättande av en solenergianläggning kostar 2 977 kronor.
Handläggningstid
Varje ärende är unikt och vi kan avgöra hur lång handläggningstiden blir först när vi börjar granska ditt ärende. Hur lång tid det tar innan du får ett beslut beror bland annat på åtgärdens omfattning och tiden på året. Vår och sommar är högsäsong så tänk på att lämna in din ansökan i god tid. Från det att du har lämnat in alla handlingar och anmälan eller bygglovet är komplett har vi 10 veckor på oss att fatta beslut för bygglov och fyra veckor på oss för bygganmälan.
Uppdaterad: