Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Kulturhistoriskt värdefull byggnad

Om du vill förändra ett kulturhistoriskt värdefullt hus eller kanske bygga i en kulturmiljö, ställs det höga krav på hur byggnaden ska ut samt vilka material och vilken färg du använder. Därför behöver du söka bygglov.

Varsamhetskravet

Om du äger en kulturhistoriskt värdefull byggnad, eller om byggnaden ligger i en kulturmiljö, medföljer krav på att bevara det kulturhistoriska värdet. Du måste ta hand om ditt hus på ett sätt som är varsamt mot det kulturhistoriska värdet och inte förvanskar byggnaden.

På sidan Kulturhistoriska byggnader, kulturmiljöer kan du läsa mer om kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och fornlämningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan om bygglov

Om du ska göra en förändring, bygga till eller bygga nytt behöver du ansöka om bygglov till byggenheten. Information om vilka handlingar du behöver lämna in finns på aktuellt projekts sida i bygglovsguiden.

Om en åtgärd som kräver bygglov ska placeras i närheten av eller på en fornlämning kontaktar bygglovhandläggaren länsstyrelsen som utreder påverkan på fornlämningen. Om åtgärden inte kräver bygglov måste fastighetsägaren själv kontakta länsstyrelsen och själv ansöka om tillstånd. Detta är viktigt att tänka på när man tänker bygga exempelvis en friggebod, en altan, en pool eller en nyttobyggnad för jordbruket.

Även om marken inte ändras genom byggnationen kan fornlämningen ändå påverkas. Vår historia tillhör oss alla och många fornlämningar ska vara tillgängliga för allmänheten. Det kan alltså krävas tillstånd från länsstyrelsen att bygga något som hindrar allmänheten från att ha tillträde till platsen eller som skymmer platsen i landskapet.

Ta hjälp tidigt

Våra bygglovshandläggare kan till viss del hjälpa dig med råd kring din kulturhistoriskt värdefulla byggnad. Om du står inför ett större projekt kan det vara till din och ditt hus fördel att anlita en antikvarie och exempelvis låta göra en antikvarisk förundersökning. Detta är en handling som sammanfattar fastighetens eller byggnadens historik och nuvarande skick, samt bedömer din planerade förändring och hjälper dig framåt för att varsamt förändra byggnaden.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om kulturhistoriskt värdefulla byggnader Bestämmelser om skydd av kulturvärde och rivningsförbud - PBL kunskapsbanken - Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

.

Linda Elmgren, Bygglovhandläggare, 0325-184 55
Annika Utterström, Bygglovhandläggare, 0325-184 45

Uppdaterad: